Съединените Щати са отворени за продължаване на диалога  с Русия,

...
Съединените Щати са отворени за продължаване на диалога  с Русия,
Коментари Харесай

САЩ очакват от Кремъл ясни сигнали за Украйна

Съединените Щати са отворени за продължение на разговора  с Русия, само че чакат ясни сигнали, че Кремъл работи в посока на деескалация по украинската граница.

След като Русия изпрати сигнал, че вратата за дипломация остава отворена, във Вашингтон Държавният департамент изиска доказателства за готовността на Кремъл. Пред публицисти Нед Прайс - представителят на американското външно министерство, одобри скептично новините от Москва и съобщи, че с цел да са сполучливи разговорът и дипломацията, е належащо да се случват в подтекста на деескалация.

“Все още не сме видели изчерпателен, действителен сигнал за деескалация, ” съобщи Прайс.

Западът е угрижен от скупчването на съветски военни по границата с Украйна и от оценките на разузнаването, съгласно които има капацитет за съветско навлизане във всеки един миг. Американската страна разяснява, че не счита, че съветският президент Владимир Путин към момента е взел решение за навлизане в Украйна.

Зам-говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи, че Съединени американски щати преподпочитат дипломацията, и че “пътят към дипломация остава разполагаем ”, в случай че Русия избере градивния метод.

“Ако Русия избере да нахлуе, суровите стопански последици и безвъзвратните вреди на репутацията от отнемането на почтени човешки животи поради една кървава война единствено ще отслабят (позицията на страната - б.а.), ” съобщи още Жан-Пиер.

По време на диалог английския министър председател Борис Джонсън и американският президент Джо Байдън са коментирали обстановката като са удостоверили още веднъж поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Според Белия дом двамата са говорили и за разискванията за укрепване на Източния фланг на НАТО, както и за координацията сред съдружници и сътрудници, включително готовността за налагане на “строги последици ” при положение, че Русия избере пътя на спомагателна военна ескалация.          

Междувременно останалите чиновници на американското посолство в украинската столица бяха краткотрайно преместени наоколо до границата с Полша - в Лвов - стъпка, която в последна сметка затваря посолството на Съединени американски щати в Киев. 

По-късно тази седмица вицепрезидентът Камала Харис ще организира серия от диалози в Мюнхен с американски съдружници и сътрудници. Това ще стане по време на Mюнхенската конференция по сигурността.  От Кремъл обявиха, че няма да изпращат собствен представител там. Визита в Европа следва и за американския секретар по защитата Лойд Остин, който съгласно Белия дом ще посети Белгия, Полша и Литва. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР